Neverjetno, a vendarle resnično! Že v svoji drugi sezoni med kolesarsko elito se je Tadej Pogačar zavihtel na prvo mesto svetovne kolesarske lestvice. Seveda je vse to posledica neverjetne sezone in velike zmage na Dirki po Franciji. Neverjeten je pogled na lestvico, kjer na prvih dveh mestih kraljujeta dva slovenska kolesarja.

Mednarodna kolesarska zveza vsakih sedem dni objavi lestvico najboljših kolesarjev po točkah, ki jih tekmovalci pridobivajo na posameznih dirkah skozi celotno sezono. Tadej je prvo mesto prevzel po seštevku vseh točk in zmagi na največji dirki Tour de France in potem, ko se je končal Giro d’ Italia in so brisali točke Primožu Rogliču za lanski Giro. Da gre za največjo dirko na svetu, potrjujejo tudi UCI točke, saj je Tadej za zmago prejel 1000 točk. Na Giru in Vuelti zmagovalec prejme 850 točk. Skupno pa točke prejme prvih 60 uvrščenih v skupnem seštevku. Prav tako je največ točk vredna etapna zmaga na Touru, saj zmagovalec prejme 120 točk (Giro in Vuelta po 100 točk), točke pa prejme prvih pet v vsaki etapi.

UCI kategorizacija se nato nadaljuje s 6 etapnimi dirkami (Paris – Nica, Tirreno Adriatico, Tour down Under, Tour de Romandie, Criterium Dauphine in Dirka po Švici), kjer zmagovalci prejmejo po 500 točk, prav tako pa prejmejo po 500 točk zmagovalci enodnevnih 9 dirk, petih t.i. spomenikov: (Milano- San Remo, Paris- Roubaix, Dirka po Flandriji, Liege- Bastogne -Liege in Dirka po Lombardiji) ter še dirke Gent- Wavelgem, Amstel- Gold Race, GP Quebec in GP Montreal.

Da si po komaj dveh »oddirkanih« sezonah na najvišjem nivoju, na prvem mestu UCI lestvice, je nekaj izjemnega, tako kot je izjemen sam Tadej. V letošnjem letu ima Tadej vpisanih 43 tekmovalnih dni, od tega je na kar 22 dirkah dobil UCI točke. Kot že rečeno je največ točk za skupno zmago prejel na Tour de France – 1000 točk, 325 točk je nato sledilo za 3. mesto Liege- Bastogne- Liege, 275 točk za 4. mesto na Kriteriju Dauphine, 250 točk za skupno 2. mesto na UAE touru, 200 točk pa za zmago na etapni dirki po Valenciji, če omenimo le največje dosežke. Tadej bo verjetno na vrhu lestvice vsaj še do konca Vuelte, ko se mu bodo izbrisale lanske točke iz te dirke; Primož pa bo, v kolikor bo ponovil lansko zmago, zopet prevzel skupno prvo mesto. Oba Slovenca bosta glede na to, da se bo letošnja tekmovalna sezona končala, »prezimila« na prvih dveh mestih, kar bo šlo seveda v zgodovino slovenskega kolesarstva.

UCI lestvica

Foto: BettiniPhoto©2020