Fight for green; Skupna zmaga Ullisija in ekipe UAE TEAM, bela majica in četrto mesto Tadeja Pogačarja

Tradicionalen zaključek v Novem mestu Dirke po Sloveniji ponavadi prinese ciljni šprint na Glavnem trgu. Tako je bilo tudi tokrat, vendar so se šprinterji, kar jih je ostalo morali zelo potruditi da so prišli v cilj s prvo skupino. Zadnji vzpon na Vahto sam po sebi ni zelo zahteven, vendar za selekcijo vedno poskrbijo kolesarji. Kot v četrti etapi so tudi danes za tempo poskrbeli kolesarji ekipe Gazprom-RusVelo. Po njihovi zaslugi je v skupini ostalo le dvajset kolesarjev, proti vrhu pa se je odločil za napad Fausta Masnada. Za njim se je v lov podal Tadej Pogačar in ga kmalu ujel, kasneje je prevzel narekovanje tempa in prvi prečkal gorski cilj na Vahti. V ekipi so poskušali pripraviti teren tudi za njegov šprint, a je bilo v skupini še vedno nekaj močnih šprinterjev. Etapo je tako dobil Giacomo Nizzolo pred Luko Mezgecem.

Foto: https://prijavim.se/

»Na današnji zadnji etapi smo uspeli v celoti kontrolirati razplet. Bilo je nekaj napadov s strani ekipe Gazprom-RusVelo, ampak smo vse odbili in majico varno pripeljali do cilja. Mislili smo pripraviti šprint zame, ampak ni uspelo saj so bili v skupini še preostali šprinterji. Morda naslednjič več sreče. Po to kar smo prišli smo dobili in smo vsi zadovoljni. Hvala celotni ekipi, saj smo bili kot ekipa super cel teden.«,

je po etapi in končani dirki povedal Tadej Pogačar

Tadej je osvojil končno četrto mesto in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Predvsem pa gre največji poklon Tadeju za prikazano izjemno moštveno delo, ki ga je opravljal za zmagovalca Ulissija. S tem je pokazal svojo športnost in plemenitost, saj je svoje ambicije postavil na stran in se popolnoma podredil klubskemu kolegu. Seveda mu je Diego Ulissi zelo hvaležen in upa, da mu bo v prihodnje lahko vrnil uslugo. Slovenski navijači smo lahko zares ponosni na takšnega izjemnega športnika, ki že v mladih letih tekmuje odlično, poleg tega pa je tudi pravi timski človek. V prihodnje bo s takšnim delom in pristopom do tekmovanj in športa zagotovo še ogromno uspehov.

Foto: Matjaž Rot

Tekmovanja v Sloveniji se nadaljujejo, saj je v petek v Komendi kriterij, ki ga organizira Tadej Pogačar in Kolesarsko društvo Rog, v nedeljo pa se bodo najboljši slovenski kolesarji pomerili na državnem prvenstvu v Radovljici. Vabljeni!


Tour of Slovenia is finished, White Jersey and final 4th place in GC to Tadej Pogačar

We witnessed some great cycling battles from Wednesday to Sunday. Final stage to Italian Giacomo Nizzolo and GC for Diego Ulissi. Tadej Pogačar had fine Tour of Slovenia, finding very strong legs on the final two stages.  Last stage was again harder than predicted, but finally we saw reduced bunch sprint for a stage. Nizzolo had the best kick in the end beating Luka Mezgec.

Foto: https://prijavim.se/

In a recap of Tour of Slovenia we want do dedicate few words to our Tadej Pogačar, who really showed how reliable and great rider and person he is. He did not hesitate even for a second when it came to a moment when Diego Ulissi did need a help. Clearly on the beginning of the race Tadej was not in the domestique role, but  as race went on he was always fully ready for helping. That is very appreciated and we can all be proud on such an athlete Tadej is.

Some more racing in Slovenia in next week, as Tadej organizes Criterium of Tadej Pogačar, evening race in Komenda (Friday). On Sunday will be held National Championship in Road Cycling (Radovljica).

avtor: Gregor Homan