Blog

Sanjski prvi del sezone 2019

8. julij 2019

Smo že sredi poletja, kjer se temperature že nekaj dni ne spustijo pod 30°C, meni pa se zdi, da sem bil še nekaj dni nazaj sredi zime in pakiral kovčke za moj prvi VELIKI nastop med elito – Tour Down Under. Ne morem verjeti kako čas teče, pardon beži, in kaj se je od zime pa vse do danes nabralo v moji glavi, ko takole v mislih tavam nazaj in se sprašujem kam pelje moja življenjska pot. Škoda bi bilo, da tega ne bi zapisal in delil z vami, saj je za menoj z enim stavkom zares sanjski prvi del sezone 2019!

Takoj po Novem letu sem se odpravil v Avstralijo na mojo prvo dirko med elito. 15. januar 2019 je dan, ki ga ne bom nikoli pozabil. Prvič v življenju sem stal na štartu najboljših kolesarjev na svetu, na drugem koncu sveta, za nas sredi zime, in s ponosom nosil dres svoje nove kolesarske ekipe UAE Team Emirates. V glavi milijon vprašanj, a vsa so spadala v en koš – kako mi bo šlo med elito na moji prvi World Tour dirki? V ekipi so mi dali proste roke in na dirki sem zares užival ter jo zaključil na izjemnem 13. mestu v generalni razvrstitvi. Led je bil prebit in tudi rezultat nad pričakovanji, predvsem pa sem na tej dirki potolažil svojo notranjost, saj sem spoznal, da se lahko kosam tudi z najboljšimi kolesarji na svetu, ki sem jih do tedaj gledal samo na televiziji!

V Avstraliji je za tem sledila še enodnevna dirka Cadel Evans Great Ocean Road Race (1.UWT), kjer sem po težavah sotekmovalca Jasperja Philipsena skušal pomagati, a žal glavnine nisva več uspela ujeti. Dirkanje v deželi tam spodaj mi bo ostalo v najlepšem spominu, saj je bilo moje prvo med elito, in saj veste, »prvega ne pozabiš nikoli«.

Naslednja postaja Portugalska in dirka po Algarve-ju (HC) je sledila povsem nenačrtovano. Zaradi bolezni enega izmed sotekmovalcev se mi je ponudila priložnost, da nastopim in pomagam kapetanu Fabiu Aruju . Stvari pa so se zasukale drugače. Že v drugi etapi nas je čakal ciljni vzpon, na katerem pa Aru ni mogel slediti glavnim tekmecem na klanec , meni pa so se noge dobro vrtele in sem tako prevzel vlogo kapetana ekipe. Očitno sem bil takrat odlično pripravljen, saj sem v zaključku druge etape uspel ugnati Wouterja Poelsa in Enrica Masa in zmagal etapo. Neverjetno, sanjsko bi rekel, a časa za veselje ni bilo prav veliko, saj sem z zmago prevzel tudi rumeno majico in s tem smo kot ekipa dobili nove obveznosti, na katere pa smo bili dobro pripravljeni. V tretji etapi sem odlično odpeljal ca. 20 km dolg kronometer in uspel obraniti majico. V četrti etapi smo z ekipo uspešno kontrolirali potek dirke in majico tudi ubranili. V zadnji peti pa smo vedeli, da bo odločil zaključni 3 km dolg, a v prvem delu zelo strm vzpon, kjer bo vse zopet na meni. In uspelo mi je! Majico sem ubranil in tako na svoji drugi enotedenski dirki v elitni druščini ZMAGAL! Neverjetno, sanjsko, saj na dan zmage še nista minila moja prva dva meseca med elitno druščino. Svoje veselje ob prvi zmagi sem tako lahko delil s sotekmovalci iz ekipe ter vsemi ostalimi ljudmi, ki v ozadju skrbijo za nas. Prav tako pa sem bil vesel sprejema doma v Komendi, ki so ga moji navijači pripravili zame.

Dirka po Baskiji

Premora ni bilo in pred vrati so že bile nekatere enodnevne klasike. Prva in tudi zame najlepša izmed njih je bila Strade Bianche. Makedamski odseki v Toskani s številnimi kratkimi vzponi dajejo dirki poseben čar. Tu sem moral svoj obroč ob defektu odstopiti sotekmovalcu Rui Costi in sem zatem porabil vso svojo energijo za lovljenje grupe. Kljub temu je bila to ena velika izkušnja in vsaj zame, ena najlepših enodnevnih klasik, za katero upam, da bom imel v prihodnosti še priložnosti. Dva dni pred dirko po Baskiji je bila na vrsti še enodnevna dirka Miguel Indurain. Zelo težka in razgibana dirka v kateri sem v zadnjih petih kilometrih poizkušal z napadi. Žal se mi ni uspelo ločiti od grupe, a sem kljub temu na tako težki in selektivni dirki osvojil zelo dobro 6. mesto. Sledila je dirka po Baskiji in vsaj zame moj najboljši teden. Formo, ki sem jo pokazal na tej dirki, bi želel prenesti na še katero letošnjo dirko. Kljub izredni konkurenci, padcu in dejstvu, da sem kronometer, za razliko od drugih, vozil po dežju, sem osvojil izredno 6. mesto v generalni razvrstitvi. Odličen rezultat je bil dobra popotnica za Ardenske klasike. Prva izmed njih Amstel Gold Race mi zaradi težav s prebavo ni uspela. Na Fleche Wallone sem imel ob nepravem času defekt, a sem si kljub temu uspel nabrati veliko izkušenj, ki mi bodo v prihodnje pomagale priti tudi tu do dobrih rezultatov. Kljub smoli na zadnjih dveh, sem ob bučni podpori gledalcev na dirkah užival. Sledila je še ena velika klasika Liege-Bastogne; Liege, kjer sem v težkih razmerah sicer uspel priti do konca, in imel možnost uvrstitve celo med TOP 10, a sem potem na koncu končal zelo zadovoljen med prvo dvajseterico.

Zmaga na dirki po Kaliforniji
photo Brian Hodes/Cor Vos © 2019

Sledil je let čez lužo na Dirko po Kaliforniji, ki je bila že na začetku sezone postavljena kot moj glavni cilj. Na dirki sem nosil kapetanski trak in s pomočjo ekipe mi je uspelo zmagati šesto, najtežjo etapo s ciljem na Mt.Baldy. S tem sem prevzel tudi majico vodilnega, ki smo jo na zadnji etapi skupaj s pomočjo ekipe uspeli pripeljati do konca. To je tudi moja prva World Tour in največja zmaga, na katero sem zelo ponosen. Veseli me tudi dejstvo, da sem z novo ekipo in trenerji uspel na dirko priti v pravi formi, kljub dejstvu, da smo šele nekaj mesecev delali skupaj. Dirkanje po Ameriki je v primerjavi z dirkanjem v Evropi nekoliko drugačno. Vse skupaj je bilo bolj sproščeno, ceste široke, vreme lepo, gledalcev sicer nekoliko manj, a je navijanje drugačno; lahko bi rekel »American style«.

Sledilo je malo treninga na domačih cestah in nato državno prvenstvo v kronometru. Močna konkurenta v tej disciplini Jan Tratnik in Matej Mohorič (oba Bahrain Merida) in povsem ravninska trasa, ki mi ne ustreza, so predstavljali poseben izziv. Moči sem razporedil optimalno in odpeljal po najboljših močeh, presenetil celo samega sebe in prepričljivo zmagal ter osvojil majico državnega prvaka v kategoriji Elite. Majica državnega prvaka Slovenije mi veliko pomeni in jo bom na prihajajočih kronometrih ponosno nosil.

Sledila je še dirka Gran Premio Città di Lugano, na katero smo odšli z zelo močno ekipo. Odpeljali smo jo odlično, saj je Ulissi zmagal, drugo mesto je zasedel Riabushenko, sam pa sem ekipni uspeh dopolnil z odličnim 7. mestom. Tudi z rezultatom te dirke sem zelo zadovoljen, saj sem bil vse do zaključka ob boku najboljšim.

Sledila je Dirka po Sloveniji na katero sem odšel z željo po zmagi. Več o sami dirki sem napisal že v svojem prvem blogu.

Dirka po Sloveniji 2019

Državno prvenstvo pretekli vikend v Radovljici je postreglo z zelo selektivno traso, na kateri so svojo številčno premoč izkoristili tekmovalci Bahrain Meride. Žal sva že v drugem od sedmih krogov ostala z Rogličem sama in s še dvema tekmovalcema Bahrain Meride (Pibernik, Mohorič) , ki pa sta imela na begu spredaj svojega sotekmovalca in tako nobene potrebe po tem, da bi pobeglega ujeli. Vseeno sem osvojil majico DP do 23. let, kaj več pa morda prihodnje leto.

In na koncu HVALA vsem, ki me spremljate in navijate zame. Lep dopust želim vsakemu od vas! Se beremo, se vidimo in srečno na cesti!

Tadej


First part of the 2019 season – a dream

8th July 2019

We are already in the middle of summer and the temperatures rarely fall under 30 °C, but I feel like I was in the middle of winter only a few days ago, packing my suitcases for my first GREAT performance among the elite – the Tour Down Under. I can’t believe how time runs, or better – flies, and what accumulated in my head between the winter and now, when I roam around in my thoughts and ask myself where the path of my life is taking me. It would be a pity not to write it down and share it with you, as in short – the first part of the season 2019 was really a dream!
Soon after New Year I travelled to Australia for my first race among the elite. 15 January 2019 is a day I will never forget. For the first time in my life I stood at the start together with the best cyclists of the world in another part of the globe, in the middle of our winter, proudly wearing the jersey of my new cycling team, the UAE Team Emirates. I had a million questions in my head, but all were related to the same topic: how will I do among the elite at my first World Tour race? The team let me do whatever I thought was right, and I came in 13th in the general placement. The ice was broken and the result exceeded expectations, and best of all, at this race I consoled my mind as I saw that I could compete even with the best cyclists in the world – whom I only saw on TV before that!
Next was the one-day race in Australia, Cadel Evans Great Ocean Road Race (1.UWT), where I tried to help after the problems of my teammate Jasper Philipsen, but we couldn’t catch up with the others. I will hold the races in the land down under in my best memory as this was my first time among the elite and you know – “you never forget your first time”.

Portugal as the next station and the race across Algarve (HC) wasn’t really expected. Due to the illness of one of my teammates I had the chance to compete and help the captain Fabio Aru. Things turned out differently: in the second stage there was a final ascent where Aru wasn’t able to follow the main competitors; my legs were turning well though, so I took over as the team’s captain. Obviously, I was well-prepared as I managed to beat Wouter Poels and Enric Mas and won that stage. Incredible, I could say like a dream, but there was not much time to be happy, as I took over the yellow jersey and so our team got new assignments, for which we were prepared well. In the third stage I excellently managed a time trial of approximately 20 km and defended the jersey. In the fourth stage our team successfully controlled the course of the race and defended the jersey again. In the last, fifth stage, we knew that the decisive part was a slope that was 3 km long and very steep in the beginning, where I will be the main protagonist. And I did it! I defended the jersey and WON my second week-long race in this elite company! Incredible, like a dream, as not even two months passed among the elite on the day I won. I shared my happiness with my teammates and other people who look after us in the background. I was also happy to see the warm reception my fans prepared at home in Komenda.

There was no time to rest as some one-day classics were just around the corner. The first and for me the nicest was the Strade Bianche: macadam roads in Tuscany with many short ascents make this race especially charming. I gave my wheel to my teammate Rui Costa and then spent all my energy to catch up with the group. Nevertheless, this was a great experience and at least for me one of the most beautiful one-day classic races – I hope I will have the chance to participate again. Two days before the race cross the Basque Region I participated in the one-day Miguel Indurain race – a very hard and dynamic race where I tried some attacks in the last five kilometres. Unfortunately, I wasn’t able to separate from the group, but I still ended up 6th which was very good after such a hard and selective race. Next was the race across the Basque Region – at least for me this was my best week. I would like to bring the same shape I demonstrated at this race over to some other race in this year. Despite the strong competition, a fall and the fact that unlike the others I had to race the time trial in rain, I came up extraordinary 6th in the general placement. This excellent result was a good introduction for the Ardennes classic races. I didn’t manage the first of them, the Amstel Gold Race, because of digestion problems. At the Fleche Wallone I had a breakdown at an unpleasant time, but I still managed to gather a lot of experience that will help me get good results here in the future. Despite the bad luck at these two I enjoyed the races with the loud cheering from the audience. Another classic race followed, the Liege-Bastogne-Liege, which I managed to finish despite the hard circumstances, I even had the chance to join the TOP 10 and finally ended up very satisfied among the best twenty.

Zmaga na dirki po Kaliforniji
Photo by Harry How/Getty Images

Next was the flight to the California Race which was defined as my main goal right at the beginning of the season. I was wearing the captain’s band and with the help of the team managed to win the sixth hardest stage to Mt. Baldy. With this I also took over the leader’s jersey and with the help of the team we managed to bring it to the finish line of the last stage. This was also my first World Tour and my biggest victory which makes me very proud. I am also happy that with my new team and coaches I managed to arrive at the race in the proper shape, although we have been working together only for a few months. Racing in America is a bit different than racing in Europe. All was more relaxed, the roads were wide, the weather nice, fewer spectators but the cheering was different; I could say »American style«.

After that we had some trainings on Slovenian roads and then the national time trial championship. My strong competitors in this discipline, Jan Tratnik and Matej Mohorič (both Bahrain Merida) and the completely flat route which doesn’t suit me were a special challenge. I managed my strength in the best possible way and raced as well as I could, surprised even myself and won convincingly, which brought me the jersey of the national champion in the Elite category. The jersey of the Slovenian national champion means a lot to me and I will be happy to wear it at the next time trials.

The next race was the Gran Premio Città di Lugano where our team was very strong. We were very good, Ulissi won, Riabushenko came in second and I added to the success of the team as excellent 7th. I am very happy with this result too, as I was side by side with the best all the way to the finish.

The next race was the race across Slovenia which I attended with the wish to win; I wrote about it in my first blog.

Državno prvenstvo 2019 v Radovljici

The national championship last weekend in Radovljica had a very selective route where the participants from the Bahrain Meride team used their advantage. Unfortunately, Roglič and I remained alone in the second of seven rounds, together with two members of Bahrain Merida (Pibernik, Mohorič), who had their teammate in front of them and no need to catch up with the flight. But I still won the NC jersey for ages up to 23; maybe more next year.

And finally: THANK YOU all who follow me and cheer for me. I wish you all nice a holiday. Read you, see you, and good luck on the road!

Tadej


Dirka po Sloveniji skozi moje oči – Tadej Pogačar

27. junij 2019

Kar težko je nekaj napisati, saj pisanje ni ravno moj hobi, toda vseeno bi rad svojo izkušnjo z letošnje dirke po Sloveniji delil z vsemi, ki ste stali ob cestah ali sedeli pred TV-ekrani in navijali zame. Če bi moral odgovoriti v enem samem stavku, kako je dirka potekala, bi rekel, da veliko težje, kot sem/smo pričakovali.

Pa lepo po vrsti. Najprej, kar se tiče mojega tekmovalnega dela:

Prva etapa iz Ljubljane do Rogaške Slatine je bila na papirju videti najlažja, etapa za šprinterje, dejansko pa ni bila prav nič lahka in v sprint je prišla veliko manjša skupina od pričakovane. Številni tekmovalci so imeli tudi težave s krči, kar tudi priča o tem, da je bila etapa vse prej kot lahka. Mi smo v begu imeli Ulissija in nam je bilo vsaj s tega vidika nekaj prihranjenega.

Predmeja, Slovenija, 22. junij 2019, Kolesarska dirka po Sloveniji Foto: Alen Milavec /BOBO
Predmeja, Slovenija, 22nd june 2019, Tour of Slovenija Photo: Alen Milavec /BOBO

V drugi etapi, od Maribora do Celja, je bil scenarij podoben. Pod odločilni klanec na Svetino sem po zaslugi ekipe prišel v ospredju. Jan je poskrbel za prvo selekcijo v prvih dveh kilometrih klanca, potem pa je bilo na meni in Ulissiju, da nadaljujeva. Žal se že pred etapo nisem počutil najbolje, a sem upal, da bo skozi prevožene kilometre bolje. Očitno sta vročina in velika sopara v vožnji v klanec naredili svoje. Na novo položeni temni asfalt je dobesedno seval vročino in zdelo se mi je, kot da vozimo po kuhalni plošči. Morda sem šel tudi preveč v »rdeče« in me je zaradi tega odrezalo. Ulissi me je vprašal, ali naj poskusi, in ker sam nisem bil v tistem trenutku sposoben kaj več, kot mu slediti, sem mu seveda samo pokimal. K sreči je spet uspel s pobegom, žal pa ga je moja skupina pred ciljem ujela. Sam sem na vrhu klanca za vodilnimi štirimi zaostajal pribl. 20 sekund. Vsekakor mi je bilo v tem delu dirke najtežje v vseh petih dneh! V nadaljevanju me je ujela skupinica za menoj, v kateri je bil tudi Luka Mezgec, ki mu je na koncu zaradi prevelikega spogledovanja vodilnih uspelo v šprintu priti mimo in zmagati etapo.

V etapi od Žalca do Idrije sem se počutil že bolje in tudi noge so se bolje vrtele. Scenarij je bil podoben kot prejšnje dni. Beg, ki je pred odločilnim delom ujet in pred zaključkom v Idriji še klanec na Dole, ki je v prvem delu zelo strm in selektiven. Pred vrhom smo ostali samo štirje, Ulissi, Vlasov, Chaves in jaz. Ulissi se je počutil odlično in je poskusil z napadom. Dogovorila sva se, da poskusi, sam pa mu bom kril hrbet in napade, ki bi se pojavili s strani zasledovalne skupine. Sledil mu je samo Vlasov in skupaj sta nadaljevala proti cilju, kjer se je Ulissiju uspelo otresti tudi Rusa in je zasluženo slavil etapno zmago ter oblekel majico vodilnega. Sam sem do cilja samo sledil prvi zasledovalni skupini in Ulissiju kril hrbet.

V »kraljevski« etapi, od Gorice do Ajdovščine, je začetno razpoloženje nekoliko pokvaril močan dež, ki pa je proti koncu etape na srečo ponehal. Na klanec sem se počutil dobro in sem lahko kontroliral Vlasova, ki je približno kilometer pod vrhom poskusil z napadom, a mi je zadevo uspelo pokriti. Na poti proti cilju sva skupaj z Ulissijem samo kontrolirala položaj in večjih težav pri poskusu Vlasova in Viscontija nisva imela.

Kot ekipa smo dirkali zares odlično in v vseh petih etapah nismo imeli niti enega kritičnega trenutka, za katerega ne bi imeli ustrezne rešitve. V vsaki fazi dirke smo bili pol koraka pred konkurenti. Fantje smo opravili vse naloge, za katere smo se dogovorili pred startom in vsem gre zasluga za zmago in zeleno ter belo majico. Osebno mi je bilo v veliko veselje in čast pomagati ekipi, kjer sem lahko tudi sam vrnil sotekmovalcem tisto, kar so oni meni nudili ob mojih dveh zadnjih zmagah. Nisem zmagal, a mi osebno zadoščenje, da sem nekomu pomagal do zmage v tem trenutku pomeni toliko kot sama zmaga! Brez ekipe v tej konkurenci praktično nimaš nobenih možnosti. Hvala ekipi in sotrpinom za res lep teden na domačih cestah.

Navijači mi dajejo dodatno moč!
The fans are giving me extra strength!

Ja, in na koncu ne morem mimo vseh navijačev, tako tistih ob cesti, ki so ustvarili dirkaško vzdušje, kot tudi tistih, ki so dirko spremljali za TV-sprejemnikih in pesti stiskali zame. Res vas je bilo veliko na vseh koncih naše prelepe Slovenije. Velikokrat me vprašajo, ali navijanje da kak watt moči več. Odgovor je DA! Vedno, ko si na »limitu« in ti telo govori, da ne more, je glava tista, ki odloča, ali boš zdržal ali se predal, in takrat te navijači dvignejo in dodaš še tistih nekaj procentov, ki najboljše loči od drugih. Razlike so zelooooo majhne. Po 808 km dirkanja sem stopničke izgubil za 5 sekund! Zaradi tega pomaga! Ena velika hvala vsem skupaj in vsakemu posebej za glasno navijanje ob progi. Se vidimo, se beremo.

In še nekaj, da ne pozabim. Hvala tudi organizatorjem dirke z g. Bogdanom Finkom na čelu in KK Adria Mobil, vsem policistom in prostovoljcem, ki nam omogočajo, da lahko dirkamo na domačih cestah. Saj veste, povsod je lepo, toda doma je najlepše in to drži kot pribito!
HVALA VAM!

Tadej Pogačar


Tour of Slovenia through my eyes – Tadej Pogačar

27th June 2019

It is not easy for me to write, as writing is not exactly my hobby – but I would still like to share my experience from this year’s race with all who have been at the side of the roads or streaming the race on TV and cheered for me. If I had to reply how the race went in one single sentence, I would say: much harder than I/we have expected. 

But let’s take it step by step. First, about my competition part: 

The stage from Ljubljana to Rogaška Slatina looked the easiest on paper, a stage for sprinters – but in fact it wasn’t easy at all, and a far smaller group than expected came to the sprint. Many riders suffered from heat and cramps – another indication that this stage was far from easy. We had Ulissi in the breakaway and at least from this point of view we were out of problems in front of the race. 

The second stage from Maribor to Celje had a similar scenario. I came to the bottom of the decisive climb on the front of the group, thanks to my team. Jan took care of the first selection in the first 2 km of the ascent, and then Ulissi and I had a job to continue. Unfortunately, I didn’t feel well even before the beginning of the stage, but I hoped to get better with kilometres covering. It seems that the heat and sultry slope took its toll. The new asphalt radiated heat and I felt like we were riding on a hot cooking plate. Maybe I also went too far into the “red zone” and later on I was cut off. Ulissi asked me if he can try, as he did I was not able to do anything more than just follow, I was struggling. Luckily, he again managed to escape, but unfortunately second group including myself caught up leading five riders before the finish line. At the top of the climb I was around 20 seconds behind the leading four. This was definitely the hardest part of all five days of the race! Then a small group behind managed to catch me. And at the end, because of the excessive flirting of those in leading positions, Luka Mezgec, who was part of this group, managed to pass them in the sprint and win this stage.

During the stage from Žalec to Idrija I was feeling better, and my legs were spinning more easily. The scenario was similar to those of the previous days: an escape that was caught before the decisive part, and before the end in Idrija the climb to Dole–very steep and selective in its first part. Only four of us left at the top: Ulissi, Vlasov, Chaves and me. Ulissi was feeling great and went on the attack. We agreed that he should try, and I would watch his back and follow the attacks from the chasing group. He managed to escape with Vlasov and together they continued to the finish line where Ulissi jumped across to the stage win with 2 kilometres to go. Diego celebrated his well-deserved victory of the stage plus green jersey of race leader. I just followed the first chasing group to the finish line and covered Ulissi’s back. 

The initial good mood during the “queen” stage from Gorica to Ajdovščina was slightly interrupted by heavy rain at the beginning of this stage. I was feeling well on the early slopes and could control Vlasov who tried to go on the attack around one kilometre from the top; I managed to cover it. Together with Ulissi we just controlled the situation when approaching the finishing line and didn’t have any major problem with Vlasov’s and Visconti’s attempt.

We really raced well as a team and in all five stages there was not one single critical moment where we didn’t have a suitable solution. In each part of the race we were half a step before our competitors. We managed all tasks we agreed on before the start, and we all deserve the merit for our victory and the green and white jersey. Personally, I was very happy and honoured to help the team, as I could give back what they gave me for my two last big wins (California and Algarve). I didn’t win, but the personal satisfaction that I could help someone else to win means as much to me as any triumph. In this top level competition you have literally no chance without a team. Thanks to our team and my fellow Slovenian riders for an amazing week on our Slovenian roads.

Bela majica in skupno četrto mesto na Dirki po Sloveniji 2019
White Jersey and final 4th place in GC on Tour of Slovenia 2019

Yes, and at the end I can’t ignore all fans – those at the side of the road who contributed to the racing spirit, and those who watched the race on TV and kept their fingers crossed for me. There were really so many of you, in all parts of our beautiful Slovenia. People often ask me does cheering bring any additional Watt of power. The answer is YES! Whenever you are at a limit and the body says it can’t go on, the head is the one that decides whether you will go on or give up. At this moment the fans lift you up and you add those few percent that distinguish the best ones from others. The differences are sooooooo small. After 808 km of racing I missed podium just for 5 seconds! This is why it helps! A big thankyou to each and all of you for the loud cheering at the side of the road. See you, read you.

And I shouldn’t forget one more thing. A big thank you to the organisers of the race, led by Mr Bogdan Fink, and KK Adria Mobil, and to Slovenian Police, volunteers who make it possible for us to race on our Slovenian roads. You know the saying East or West, home is best. And this is sure and certain!
THANK YOU!

Tadej Pogačar