Tradicionalen zaključek v Novem mestu Dirke po Sloveniji ponavadi prinese ciljni šprint na Glavnem trgu. Tako je bilo tudi tokrat, vendar so se šprinterji, kar jih je ostalo morali zelo potruditi da so prišli v cilj s prvo skupino. Zadnji vzpon na Vahto sam po sebi ni zelo zahteven, vendar za selekcijo vedno poskrbijo kolesarji. Kot v četrti etapi so tudi danes za tempo poskrbeli kolesarji ekipe Gazprom-RusVelo. Po njihovi zaslugi je v skupini ostalo le dvajset kolesarjev, proti vrhu pa se je odločil za napad Fausta Masnada. Za njim se je v lov podal Tadej Pogačar in ga kmalu ujel, kasneje je prevzel narekovanje tempa in prvi prečkal gorski cilj na Vahti. V ekipi so poskušali pripraviti teren tudi za njegov sprint, a je bilo v skupini še vedno nekaj močnih sprinterjev. Etapo je tako dobil Giacomo Nizzolo pred Luko Mezgecem.

»Na današnji zadnji etapi smo uspeli v celoti kontrolirati razplet. Bilo je nekaj napadov s strani ekipe Gazprom-RusVelo, ampak smo vse odbili in majico varno pripeljali do cilja. Mislili smo pripraviti šprint zame, ampak ni uspelo saj so bili v skupini še preostali šprinterji. Morda naslednjič več sreče. Po to kar smo prišli smo dobili in smo vsi zadovoljni. Hvala celotni ekipi, saj smo bili kot ekipa super cel teden.«,

je po etapi in končani dirki povedal Tadej Pogačar

Tadej je osvojil končno četrto mesto in belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Predvsem pa gre največji poklon Tadeju za prikazano izjemno moštveno delo, ki ga je opravljal za zmagovalca Ulissija. S tem je pokazal svojo športnost in plemenitost, saj je svoje ambicije postavil na stran in se popolnoma podredil klubskemu kolegu. Seveda mu je Diego Ulissi zelo hvaležen in upa, da mu bo v prihodnje lahko vrnil uslugo. Slovenski navijači smo lahko zares ponosni na takšnega izjemnega športnika, ki že v mladih letih tekmuje odlično, poleg tega pa je tudi pravi timski človek. V prihodnje bo s takšnim delom in pristopom do tekmovanj in športa zagotovo še ogromno uspehov.

Tekmovanja v Sloveniji se nadaljujejo, saj je v petek v Komendi kriterij, ki ga organizira Tadej Pogačar in Kolesarsko društvo Rog, v nedeljo pa se bodo najboljši slovenski kolesarji pomerili na državnem prvenstvu v Radovljici. Vabljeni!

avtor: Gregor Homan