V nedeljo smo bili priča novemu izjemnemu uspehu našega fantastičnega Tadeja Pogačarja, ki je opravil z vso konkurenco na ciljnem vzponu 15. etape Dirke po Franciji. Sama etapa je bila zahtevna saj je imela pred ciljnim vzponom na sporedu že dva vzpona prve kategorije, ki sta že načela nekatere tekmece. Etapa je bila po karakteristikah celo druga najtežja na letošnjem Touru, najtežja bo 17. etapa v sredo. Kolesarji so se obenem morali spopasti tudi z dokaj visokimi temperaturami. Temperatura je v zaključku hitro narasla ob tem ko je popustil lanski zmagovalec Egan Bernal in Nairo Quintana. Tadej je imel nekaj časa ob sebi Jana Polanca in Davida de la Cruza, narekovanje ritma pa je povsem prevzela ekipa Jumbo Visma od Primoža Rogliča, ki je kolesarjem zadajala peklenski ritem in jih dotolkla do zaključka. V zadnjih 500 metrih je kot prvi pospešil Primož Roglič, ki je bil kmalu pokrit, sledil pa je napad Richieja Porta in zatem silovito in izjemno pospeševanje Tadeja, ki je za seboj pustil vse! Kot prvi za Tadejem pa se je uvrstil Primož Roglič.

Tadej je po etapi povedal: »Etapa se je začela hitro dokler ni uspel pobeg dneva, v katerem smo imeli Marca Marcata. Jumbo Visma je začel z narekovanjem visokega ritma, ki so ga obdržali skozi celotno etapo, kar je v kombinaciji z visokimi temperaturami pomenilo odločitev da je bolje slediti in ne napadati. V zaključku sem čakal na šprint in uspelo mi je doseči še eno prekrasno etapno zmago. Nekateri izmed favoritov za skupni seštevek so odpadli, kar je posledica narekovanja izjemnega ritma s strani ekipe Jumbo Visma. Jutri imamo prost dan, zatem pa bom dal od sebe zopet vse. V tem trenutku se Roglič zdi nepremagljiv, vendar karkoli se lahko še zgodi, vsakdo ima lahko slab dan, kar se je danes zgodilo Bernalu se morda lahko naslednjič meni ali Primožu.«

Tadej je s prelepo etapno zmago vknjižil že peto etapno zmago na tritedenskih dirkah, pa čeprav nastopa šele na drugi tritedenski dirki v svoji karieri! Izjemna pripravljenost mu je prinesla tudi zmanjšanje zaostanka za Primožem v skupnem seštevku, ki sedaj znaša 40 sekund. Tadej bo po dnevu počitka gotovo zopet napadalno razpoložen in že se nadejamo novih etap v zadnjem tednu Dirke po Franciji. Tadeju iz vsega srca čestitamo in mu želimo miren dan odmora in močne noge v nadaljevanju dirke.

Foto: BettiniPhoto©2020