109. izvedba Dirke po Franciji je v uvodnih etapah ponudila kaotično dogajanje – množični padci, poškodbe in zaostanki favoritov za skupno zmago so bili glavna tema dogajanja. Tadej je ob množičnem padcu v 1. etapi dirke na srečo odnesel celo kožo, medtem ko je v 3. etapi pridelal približno pol minute zaostanka zaradi zastoja ob padcu enega izmed tekmovalcev. Po stresnem dogajanjem v samem uvodu je v 5. etapi sledila prva ura resnice za kandidate za skupno zmago na dirki – vožnja na čas.

“Traso kronometra sem si ogledal pred štartom Toura. Precej težek kronometer, v prvih dveh tretjinah bo treba potiskati do konca, potem pa vedeti, kjer hraniti moči in kje spet dirkati na polno” je dejal Tadej pred začetkom kronometra.

Navkljub zgodovinski predstavi na kronometru lanske Dirke po Franciji, s katero si je priboril skupno zmago, Tadej v očeh javnosti bolj kot kronometrist slovi kot izjemen kolesar v gorah oz. na klancih s strmimi nakloni. Posledično ga niti stavne hiše niso uvrščale v najožji krog favoritov za zmago v etapi v vožnji na čas. Vseeno pa je Tadej uprizoril pravi “déjà vu” in z novo epsko predstavo zasenčil tako kandidate za skupno zmago kot tudi specialiste v vožnji na čas.

27,2 kilometra dolgo traso s kratkimi vzponi je Tadej prevozil v natanko 32 minutah s povprečno hitrostjo kar 51 km/h. Na vsakem vmesnem času je svojo prednost zgolj še povečeval in bil na koncu 19 sekund hitrejši od najbližjega tekmeca. Gre za rezultat s katerim je pošteno nagnal strah v kosti marsikateremu tekmecu za skupno zmagoslavje na Elizejskih poljanah. Hkrati ni dosti manjkalo, da bi si Tadej z zmago nadel tudi rumeno majico vodilnega kolesarja v skupnem seštevku Dirke po Franciji. Nizozemec Mathieu van der Poel je namreč z zadnjimi atomi močmi uspel ubraniti rumeno majico vodilnega in zadržati 8 sekund prednosti pred izjemnim Pogačarjem.

“Bil je zelo dober dan, nisem naredil nobene napake. K sreči sem imel dobre razmere, tudi temperatura je bila zame zelo ugodna. Na prejšnjih kronometrih sem prehitro začel, tokrat sem ujel pravi ritem in dobro nadaljeval. Cilj je bil ne izgubiti preveč časa, zdaj pa sem še pridobil. Super zadovoljen sem. Ne vem, ali je bolje, da nisem oblekel rumene majice. Seveda bi se je razveselil, a tudi Mathieuju lepo pristaja,” je svoje misli strnil zmagovalec 5. etape.

Glavni tekmeci za skupno zmago so si nabrali precejšen zaostanek za aktualnim zmagovalcem Dirke po Franciji, zato lahko v nadaljevanju pričakujemo številne napade, česar se zaveda tudi Tadej:

“Gotovo bodo vsak dan sledili napadi. Težko bo, a tako pač je. En dan si napadalec, drugi dan napadeni. Upam, da v prihodnjih dneh ostanem v tem perfektnem položaju. Imam dobre noge, sem motiviran in upam, da šlo naprej tako po načrtu, kot je šlo do zdaj”.

Foto: BettiniPhoto