Tadej Pogačar je na prvi gorski etapi Tour de France uprizoril pravi kolesarski šov, o katerem se bo še dolgo govorilo. Slovenski kolesarski as je s silovitim napadom kar 32km pred ciljem presenetil in popolnoma deklasiral tekmece za skupno zmago ter oblekel rumeno majico vodilnega.

Dan pred zgodovinsko predstavo Pogačarja je bila ekipa UAE Team Emirates pod hudim pritiskom. Na najdaljši etapi letošnjega Toura je večji skupini kolesarjev že takoj na začetku uspel pobeg, ki ga glavnina nikoli ni uspela ujeti. Kolesarji UAE Team Emirates na čelu glavnine so dali vse od sebe, da bi čim bolj limitirali škodo oz. zmanjšali končni zaostanek Tadeja za ubežniki. Več kot 5-minutni zaostanek glavnine za ubežniki je napovedalo burno dogajanje v prihajajočih dveh gorskih etapah.

Težko pričakovana 8. etapa, prva gorska, je več kot upravičila visoka pričakovanja. Hladno vreme, dež in mokre ceste so pogoji, ki so pisano na kožo mladeniču s Klanca pri Komendi. Čeprav je Tadej pred začetkom etape napovedoval defenzivno vožnjo je bila realnost nato povsem drugačna.

Po približno 100km vožnje v dežju je Tadej opazil, da se številni tekmeci kar precej mučijo v danih pogojih in se odločil za spremembo taktike.

“Videl sem, da na težkih vzponih preostali močno trpijo… Pred zadnjimi tremi klanci sem sporočil ekipnim sotekmovalcem, da gremo razbit dirko – in uspelo nam je!”

Na predzadnjem vzponu dneva na prelaz Romme je ekipa UAE Team Emirates navila tempo in pripravila teren za napad slovenskega asa. Tadej je krenil v silovit napad, kateremu je uspel slediti le Richard Carapaz, za mnoge največji tekmec Tadeja Pogačarja na letošnjem Touru. Kmalu zatem je Tadej ponovno napadel in vse ostalo je zgodovina. V zanj ugodnih pogojih se je Tadej začel vzpenjati z zastrašujočim tempom in iz minute v minuto povečeval svojo prednost pred največjimi konkurenti.

Pogačar je odpeljal rekordni čas vzpona na prelaz Romme in s časom 26:29 za 19 sekund izboljšal čas četverice F. Schleck, A. Schlek, Contador, Klöden z Dirke po Franciji leta 2009 (26:48). Za vzpon na prelaz Colombiere pa je postreboval le 21:55, s čimer je za sedem sekund zaostal za rekordom Dana Martina s Toura 2018.

V cilj je prikolesaril kot četrti, a z ogromnim naskokom pred največjimi tekmeci in tako na izjemen način prišel do rumene majice vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji. Proti Carapazu in ostalim favoritom za skupno zmago je Tadej pridobil več kot 3 minute – natančneje 3min20s!

“Kakšna vožnja, kakšen dan” so bile ene izmed prvih besed aktualnega zmagovalca Dirke po Franciji po naravnost epski predstavi. Kasneje je tudi na hitro strnil svoje misli:

“Vreme je bilo zame lepo in začutil sem, da je pravi čas, in sem šel. Seveda imam slabosti, a zdaj se res dobro počutim. V prihodnjih dneh bomo videli, kaj se bo zgodilo, morda bom imel tudi sam trenutke slabosti. Danes mi je res uspela razlika, ki je nisem pričakoval. Mogoče bo jutri to uspelo komu drugemu. 100% bomo zdaj branili prvo mesto”

Foto: BettiniPhoto