Na zaključkih dirk ob jezeru Cancano in v Malaga Montasio smo med gledalci videli majico UAE Emirates, na drugih etapah pa mladeniča s plakatom in velikimi pljuči za glasno spodbujanje v stilu popolnega navijača. O kom govorimo? Gre za običajnega ljubitelja kolesarskih dirk? Vse prej kot to, gre za Tadeja Pogačarja, vzhajajočo zvezdo svetovnega kolesarstva, ki je na cestah kolesarske dirke Giro Rosa Iccrea navijal za svojo zaročenko, Urško Žigart.

Nov profesionalni kolesar, član ekipe UAE Emirates, za katerega je letos prva sezona v najvišji kategoriji, je zabeležil štiri uspehe, med katerimi sta skupni zmagi na dirkah Volta ao Algrave in Tour of California, s čimer je pri dvajsetih letih postal najmlajši zmagovalec dirke v kategoriji World Tour. Zdaj že nekaj dni sledi najpomembnejši ženski kolesarski dirki na mednarodni ravni. »Imel sem nekaj prostega časa, tako da sva se s prijateljem odločila, da greva navijat za mojo punco in njeno ekipo BTC City Ljubljana. Njej veliko pomeni, da sem tukaj, in meni je tudi všeč,« pripoveduje Tadej, medtem ko kaže doma narejen plakat, na katerem v slovenščini piše »Gremo Urška!«.
Tadej in Urška sta se spoznala na pripravah v Poreču pred dvema letoma in pol, ko sta tekmovala za isto ekipo. Všeč sta si bila od samega začetka, medtem ko sta uradno skupaj šele eno leto. »Zelo mi je všeč žensko kolesarjenje, saj ga je zelo razburljivo spremljati, vendar pa žal Gira ne predvajajo v neposrednem prenosu na televiziji. S seboj imam kolo, vendar te dni ne treniram veliko. Sledenje dirkam kot navijač je skoraj bolj utrujajoče kot tekmovanje, saj se kot tekmovalec trudiš na kolesu, medtem ko ti ni treba skrbeti za premestitve in vse drugo. Z Urško se zelo malo vidiva, saj mora ostati skoncentrirana na dirko ter biti s svojo ekipo, vendar sem zelo vesel, da sem tukaj in jo podpiram.« Naslednja dirka bo za oba v San Sebastianu.

Povezava na članek