Izjemen slovenski kolesarski teden v Italiji se je končal pravljično – z zmago Tadeja Pogačarja ob njegovem premiernem nastopu na jesenski klasiki, Dirki po Lombardiji. Tadej je, z zdaj že značilnim napadom daleč pred ciljno črto je, prevesil tehtnico na svojo stran in na izjemen način kronal nov veliki uspeh.

Jesenski kolesarski spomenik, Dirka po Lombardiji, je bila že v začetku sezone predvidena kot vrhunec Tadejevega drugega dela sezone. Temu primeren je bil tudi plan treningov in dirk pred to jesensko klasiko. Navkljub nihanju forme v jesenskem delu sezone so se Dirka po Emiliji v soboto, Dirka treh dolin in Milano Torino sredi tedna izkazale za pravo izbira, saj je šla Tadejeva forma iz dirke v dirko bolj navzgor. Seveda je težko predvideti kaj se bo zgodilo na 239 km dolgi klasiki s 4.700 višinskimi metri, a v kolikor so noge prave in ima kolesar dober dan, potem so cilji in pričakovanja zelo visoka. Motivacija je pri Tadeju vedno na visoki ravni, zato ob dobrem dnevu vedno spada v ozek krog favoritov za zmago in temu je bilo tako tudi tokrat.

Po slabi uri dirkanja se je izoblikovala ubežna skupina, ki si je privozila že več kot 7 min prednosti, a je bila na spustu dobrih 50 km do cilja ujeta. Vsi glavni favoriti za zmago so bili skupaj v glavnini na samem čelu dirke. Sledil je 10km ravninski odsek po dolini in nato zadnji ter posledično odločilni 9km vzpon na prelaz Ganda. Že pred samim začetkom odločilnega vzpona se je bila bitka za pozicije, kjer so Tadeja varno v ospredju vodili moštveni kolegi UAE Team Emirates. Na klanec je izjemen tempo diktiral Tiesj Benoot za svojega kapetana Romaina Bardeta in takoj so se v težavah znašli nekateri favoriti. Ko je Benoot opravil svoje delo je tempo še dodatno dvignil Tao Geoghegan iz ekipe Ineos Granadiers. Prvi napad je izvedel Vincenzo Nibali, katerega je uspel pokriti Tadejev moštveni kolega Rafal Maika. Nibali je nato še enkrat poizkusil z napadom, na katerega se je odzval Tadej sam.

Kmalu zatem, približno 35km pred ciljem, je na vzponu brezkompromisno napadel tudi Tadej. Silovitemu napadu ni uspel slediti nihče, tako da je prednost pred zasledovalci rasla iz minute v minuto. Zdelo se je, da je solo pobeg dobro na poti, četudi je bilo do cilja še več kot 30km. V lov na aktualnega zmagovalca Dirke po Franciji se je na hitrem in tehničnem spustu podal domačin Fausto Masnada in ga še pred zaključkom spusta tudi ujel. Italijan Taadeju jasno ni pomagal z izmenami, saj je imelo njegovo moštvo v zasledovalni skupini še kapetana Alaphilippa. Vso trdo delo v ospredju je tako moral samostojno opraviti Tadej, zaradi česar je bila prisotna bojazen, da bo spočiti Masnada v ciljnem šprintu prehitel Tadeja. Na zadnjem, kratkem klacem pred ciljem je Tadej še enkrat močno pospešil in se poskušal otresti tekmeca, vendar Masnada ni popustil. Še več, nekaj trenutkov kasneje je celo napadel, a je imel Tadej k sreči dobre noge in je napad hitro nevtraliziral. V zadnji kilometer sta zapeljala skupaj. Tadej, ki velja za boljšega šprinterja je bil pozicioniran spredaj, Masnada pa v njegovem zavetrju. Za sam šprint je načeloma bolje biti v zavetrju nasprotnika, česar se je zavedal tudi Tadej in vseskozi prežal na potezo tekmeca. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji ni dopustil nobenega presenečenja in v zadnjih 150m pritisnil na vso moč in tako uspel streti odpor Italijana ter na izjemen način osvojiti še svoj drugi kolesarski spomenik.

“Sem brez besed. Ko sem napadel, sem sprva mislil, da mi bo kdo sledil. A vsi so sedeli in mislili na zaključek, tako da sem šel solo čez prelaz. Vedel sem, da gre za menoj Masnada, ki pozna domače ceste, in vedel sem, da me bo na tehničnem spustu ujel, saj sem sam prvič tukaj. Nisem pa vedel, da ne bo sodeloval z menoj. A k sreči sva imela dovolj veliko prednost za zaključni vzpon in sprint v cilj.”

“V tem zaključnem delu sezone sem bil en teden dober, drug teden slab. Danes je bil dober dan.”

“Zame je vsaka zmaga pomembna. Še zlasti v tem primeru, saj sem dolgo sanjal o nastopu v Lombardiji. Zdaj sem tukaj in sem kar zmagal. Noro!” je svoje vtise po veliki zmagi delil Tadej Pogačar.

Foto: BettiniPhoto