Tadej Pogačar znova piše zgodovino slovenskega kolesarstva. Dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji je upravičil visoka pričakovanja tako slovenske kot tudi svetovne javnosti. 22 letni mladenič iz Klanca pri Komendi je z izjemno vožnjo osvojil prvo olimpijsko odličje v zgodovini slovenskega kolesarstva!

Olimpijske igre v Tokiu so že na 1. tekmovalni dan ponudile enega izmed vrhuncev za slovensko javnost – cestno dirko, na kateri sta v ožji krog favoritov za odličja sodila dva slovenska junaka, Tadej Pogačar in Primož Roglič.

Več kot 230 km dolga cestna dirka kolesarjev pod goro Fudži je, zaradi ene najtežjih tras v zgodovini olimpijskih iger, obljubljala pravi spektakel. Izredno zahtevna preizkušnja je, navkljub zelo zgodnjemu terminu zaradi časovnega zamika, pred TV ekrane prikovala veliko število kolesarskih navdušencev.

Velike zasluge za končni slovenski uspeh ima gotovo Jan Tratnik, ki je približno 170km pred ciljem začel narekovati oster tempo in lastnoročno poskrbel, da je glavnina ujela vse ubežnike še pred vzponom na prelaz Mikuri. Pred začetkom cestne preizkušnje je vzpon na prelaz Mikuri veljal za odločilno točko dirke. Kot prvi je na omenjenem vzponu napadel prav Pogačar in povzročil velik osip v glavnini. Do vrha prelaza si ni uspel nabrati večje prednosti, zato se je po koncu spustu izoblikovala skupina 13 kolesarjev, ki so bili v igri za končno zmago.

V skupini je bil na papirju prvi favorit za zlato medaljo belgijec Van Aert, takoj za njim pa že edini še preostali slovenski adut – Pogačar. Tekmeci so se s številnimi napadi na vsak način želeli znebiti belgijca in slovenca. Naposled je pobeg uspel McNultyu in Carapazu. 5km do cilja je skupina kolesarjev s Pogačarjem vendarle uspela ujeti McNultya, medtem ko je bil Carapaz že predaleč. V skupinskem šprintu za preostali dve odličji sta bila daleč najmočnejša Van Aert in Pogačar. O lesku medalj je odločal fotofiniš, v katerem je zmagovalcu dirke po Franciji zmanjkalo zgolj nekaj centimetrov, da bi na koncu celo ukanil belgijskega sprinterja.

Slovenija je slavila svojega junaka. Tadej Pogačar je za osvojitev olimpijske medalje iz sebe iztisnil še zadnje atome moči in s svojo nepopustljivostjo osvojil srca slovenskih navijačev. Nepozaben uspeh, ki bo z velikimi črkami za vedno zapisan v zgodovino slovenskega kolesarstva.

“Noro, težko je opisati vse emocije, to je danes povsem nekaj neverjetnega, sem brez besed. Vse sem dal od sebe, nisem vedel, ali sem bil drugi ali tretji, ni pomembno, medalja je medalja,”

“Olimpijske igre sem prej začel spremljati kot kolesarstvo, zato mi olimpijska kolajna res veliko pomeni. Vprašajte me čez nekaj let, kako veliko mi to pomeni,” je bil nad novim izjemnim uspehom navdušen Pogačar.

Foto: BettiniPhoto
Procyclingstats.com