Tadej Pogačar je dobitnik prestižne nagrade zlato kolo (Velo d’or) za najboljšega kolesarja na svetu v letu 2021. Slovenski uspeh je z drugim mestom dopolnil Primož Roglič, tretje pa je zasedel Belgijec Wout van Aert.

Nagrada Velo d’or (zlato kolo) v kolesarskem svetu velja za ekvivalent nogometni nagradi Ballon d’Or (zlata žoga), ki jo podeljuje francoska revija Velo Magazin v organizaciji skupaj z znanim francoskim časnikom L’Equipe in organizatorjem dirke po Franciji, ASO.

Na glasovanju za prejemnika prestižne nagrade zlato kolo, ki se podeljuje kolesarju z najboljšo sezono že od leta 1992, so prva tri mesta ponovno pripadla enaki trojici kolesarjev kot v lanskem letu. Slovenska zvezdnika Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo Visma) sta zamenjala svoji mesti, medtem ko je Belgijec Wout van Aert (Jumbo Visma) ponovil svojo lansko uvrstitev.

Za Pogačarjem je izjemna sezona. Triindvajsetletnik je prvič v karieri sezono končal na vrhu lestvice svetovne jakostne lestvice kolesarjev  Mednarodne kolesarske zveze – UCI. Mladi kolesarski as s Klanca pri Komendi je v tej sezoni še drugič zapovrstjo osvojil dirko vseh dirk, Tour de France. Obenem je postal tudi del izredno elitne druščine kolesarjev (Eddy Merckx, Fausto Coppi in Tadej Pogačar), ki so v eni sezoni ob zmagi na dirki po Franciji slavili še na dveh spomenikih. Tadej je namreč v sezoni 2021 okusil slast zmage tako na dirki Liege-Bastogne-Liege kot tudi na dirki po Lombardiji, ki spadata med pet kolesarskih spomenikov – največjih enodnevnih klasik na svetu. Svoj pečat pa je pustil tudi na olimpijskih igrah v Tokiu, ko je z bronom na cestni preizkušnji pod goro Fuji Sloveniji priboril prvo olimpijsko kolajno v kolesarstvu.

V nepozabnem letu 2021 se je Tadej skupno podpisal pod kar 13 zmag (skupno že 30 zmag v karieri) in tudi v tem seštevku zaključil leto na samem vrhu.

Poleg Pogačarja, Rogliča in van Aerta so bili v konkurenci še Francoz Julian Alaphilippe, Danec Kasper Asgreen, Kolumbijec Egan Bernal, Ekvadorec Richard Carapaz, Britanec Mark Cavendish, Italijan Sonny Colbrelli, Nizozemca Harrie Lavreysen in Mathieu van der Poel ter Nizozemka Annemiek van Vleuten.

Foto: BettiniPhoto