Tadej Pogačar je z novo dominantno predstavo zatrl še zadnje upe tekmecev v boju za skupno zmagoslavje na Dirki po Franciji. Slovenski fenomen je z novo zmago osvojil tudi pikčasto majico za “kralja gora” in obenem postavil nov zgodovinski mejnik. Postal je namreč prvi kolesar, ki je slavil zmago v rumeni majici na dveh zaporednih gorskih etapah s ciljem na klancu!

Po kraljevi 17. etapi je tudi v 18. etapi kolesarje čakal nov naporen dan v gorah z dvema vzponoma ekstra kategorije. Prvo je bil na sporedu vzpon na najbolj obiskan gorski prelaz v zgodovini Dirke po Franciji – mitski “Tourmalet”, na koncu pa je sledil še zaključni vzpon na Luz Ardiden.

Ubežniki si skozi celotno etapo niso uspeli priboriti večje prednosti, tako da so bili vsi ujeti pred zaključnim vzponom na Luz Ardiden (13.4 km). Ekipa UAE Team Emirates je ponovila vajo iz 17. etape – Rafal Majka je ponovno navil tempo in naredil velik osip, nato pa je močno pospešil še sam Tadej. Kilometer do cilja je v boju za etapno zmago ostala le še četverica – Pogačar, Mas, Vingegaard in Carapaz. Prvi je močno pospešil Mas, vendar je Pogačar odgovoril s silovitim protinapadom. Njegovemu jurišu na etapno zmago in pikčasto majico ni mogel slediti nihče od prestale trojice.

Z novim zmagoslavjem je ponovil uspeh iz lanskoletne Dirke po Franciji, ko se je veselil 3 etapnih zmag in oblekel kar 3 zmagovalne majice: rumeno (skupna zmaga), pikčasto (“kralja gora”) in belo (najboljši mladi kolesar). Zdi se, da mu ponovitev uspeha iz leta 2020 lahko prepreči le še kakšna višja sila. Z drugo zaporedno zmago je slovenski čudežni deček spisal zgodovino. Postal je prvi kolesar v zgodovini Dirke po Franciji z zmago v rumeni majici na dveh zaporednih gorskih etapah s ciljem v klanec.

“Neverjetno. Po včerajšnjem dnevu sem se tudi danes počutil dobro. Res sem vesel zmage. To je noro.”

“Ko je Mas napadel, nisem hotel prepustiti etapne zmage, ker so v naši ekipi vsi znova dobro delali in naredili vse zame. Dal sem še sam vse od sebe v zadnjih 500 metrih in res sem vesel, da mi je uspelo.” je svoje vtise po novi impresivni zmagi strnil nosilec rumene majice, Tadej Pogačar.

Foto: A.S.O.; BettiniPhoto