1.etapa:
Dirka po ZAE se je začela “na polno” že v prvi etapi, ko smo vsi pričakovali ogrevanje pred kronometrom in prvo gorsko etapo. Kako nepredvidljiv šport je kolesarstvo se je potrdilo v nedeljski prvi ravninski etapi, ko je glavnina že po nekaj kilometrih zaradi močnega stranskega vetra dobesedno razpadla. “Skupinice” so se sicer kasneje uspele poloviti, a ne za dolgo. Pred vmesnim sprintom je glavnina zopet razpadla in spredaj je ostala skupina cca. 25 kolesarjev, ki je z močnim tempom nadaljevala do cilja in nihče, ki je ostal zadaj ni uspel več priključiti. Zaostanek za glavnino je samo še naraščal in na koncu znašal več kot 8 min. Veliko kapetanov ekip “favoritov”, ki so ciljali na skupno zmago je izpadlo iz boja že prvi dan. Tadej je z dobrim pozicioniranjem v skupini in dobrimi nogami ostal spredaj še s tremi sotekmovalci, ki so mu ves čas stali ob strani, narekovali tempo in v zaključku tudi pokrili nekaj nevarnih pobegov tekmovalcev Quick-Stepa, ki jih je bilo spredaj kar 5. Navidezno povsem nezahtevna etapa je iz boja za skupno zmago izločila številne favorite ekip. Tadej je na enem od vmesnih šprintov pobral tudi dve bonifikacijski sekundi. V ciljnem šprintu je osvojil 6. mesto v skupni razvrstitvi pa je bil na 5.mestu z 8 sekundami zaostanka.

Zelo težka etapa je za nami z veliko bočnega vetra. Skupaj z ekipo smo odlično opravili svoje delo. Štirje smo bili spredaj, žal nismo uspeli zmagati etape, a smo pokazali, da smo dobro pripravljeni in se lahko borimo z najboljšimi. Mislim, da imamo tudi v nadaljevanju te domače dirke odlične možnosti za odmeven rezultat” je po etapi strnil svoje misli Tadej.

2.etapa:
V ponedeljek 22.2. je bila na sporedu 13km dolga vožnja na čas –kronometer. Povsem ravninsko speljana proga začinjena še z konkretnim vetrom je tudi Tadeju prestavljala pravi izziv ter bila pravi pokazatelj forme pri vsakem posamezniku. Tadej je z vožnjo opravil odlično, skupno zasedel 4. mesto in prevzel rdečo majico skupno najboljšega posameznika na dirki. Pred etapo je zaokrožila vest, da zmagovalec prve etape Mathieu Van der Poel žal ne bo nastopil, saj so njegovo ekipo zaradi enega pozitivnega člana na testu za Covid-19 iz dirke izključili, vse tekmovalce in osebje pa izolirali.

Mislim, da sem odpeljal odličen kronometer. Uspelo mi je iz sebe iztisniti vse in moči pravilno razporediti po celotni progi. Glede na dokaj kratko in povsem ravninsko progo sem lahko zelo zadovoljen in z optimizmom gledam proti jutrišnji prvi gorski etapi. Seveda je prednost pred drugo uvrščenim tekmovalcem minimalna ( 5 sek.), a vseeno sem sedaj v poziciji, ko morajo ostali napadati. Seveda je do konca še daleč in prav nič še ni odločeno. Jutri je na vrsti ciljni vzpon, ki ga zelo dobro poznam, saj smo ga na lanski dirki dvakrat vozili, poleg tega pa smo pred mesecem dni tu tudi trenirali. Seveda je “lažje” če klanec poznaš, vendar ti to prav nič ne pomaga v kolikor ta dan nimaš pravih nog” je po kronometru povedal Tadej.

3.etapa:
Po profilu se je že v naprej vedelo, da bo ta etapa dala odgovore kdo na dirki se lahko bori za najvišja mesta. Ekipa UAE ki je branila majico vodilnega se je ves čas vozila spredaj in narekovala zmeren tempo. V samem ospredju sta sicer bila dva ubežnika, ki pa Tadeju nista predstavljala večje nevarnosti. Po polovici etape so tempo nekoliko dvignile ostale ekipe, tako da se je prednost ubežnikov pred začetkom klanca stopila vsega na dobro minuto. Ekipa je Tadeja pripeljala pod vznožje klanca povsem spredaj in prvih nekaj kilometrov je visok tempo držal Jan Polanc. Skupina najboljših se je že začela redčiti, a v njej so bili še vsi glavni favoriti. Ko je Jan 6,9km pred ciljem opravil svoje delo je tega nadaljeval Rafael Majka. 5,9km do cilja so v ospredje stopili pomočniki Adama Yates-a in še dodatno povečali tempo. Skupina se je začela redčiti in kmalu so ostali skupaj samo najboljši. Prvi je 5km do cilja napadel Sepp Kuss, a sta mu Tadej in Yates brez težav sledila. Slednji je njegov poizkus izkoristil in krenil v svoj napad, kateremu je lahko sledil zgolj še Tadej. Yates se je nato kar štirikrat poizkušal otresti Tadeja, vsakič znova neuspešno, čeprav so bili ti napadi zelo močni in dolgi (cca. 30 sek). V samem zaključku, ki je Tadeju zelo dobro poznan, je slovenski zvezdnik izkoristil svojo pozicijo in dobro poznavanje ciljnega klanca ter v pravem trenutku švignil mimo Yates-a. Sledil je samo še sprint proti dveh šikanam in ciljni črti. Prva zmaga v sezoni 2021 na domači dirki, na ciljnem klancu je bila njegova!

Želeli smo si zmago in dobili smo jo! Težak dan je za nami, tudi dokaj stresen, saj smo se vsi bali vetra in morebitnih težav, ki jih ta prinese. Ekipa je naredila res odlično delo in poskrbela zame, da sem pod klanec in na sam klanec prišel v ospredju. Fantje so do polovice vzpona odlično narekovali tempo, tako da je bila moja edina skrb ta, da sem pokril napade glavnih konkurentov, ko so se ti začeli. Bilo je težko, a uspelo mi je in zelo sem vesel, da mi je uspelo v zaključku tudi zmagati etapo. Zaključek sem poznal in vedel sem, da moram v šikane pred ciljem priti prvi in to sem tudi storil. V zadnjem ovinku in potem do ciljne črte je zelo težko priti mimo. Prednost je sedaj v skupnem seštevku nekaj sekund večja, a to še vseeno ne pomeni, da je dirka že odločena. Do konca nas čakajo še štiri težke etape, zato je vsaka še kako sekunda dobrodošla” je po zmagi strnil svoje vtise Tadej.

Foto: BettiniPhotoFizza