Z zaključkom ravninske 7. etape je Tadej Pogačar tudi uradno postal novi zmagovalec Dirke po ZAE. V lanskem letu mu je v boju za skupno zmago načrte preprečila pandemija koronavirusa, zaradi katere je bila dirka predčasno prekinjena. Letošnja izvedba dirke po ZAE je bila izpeljana do konca, tako da je Tadej povsem zasluženo osvojil rdečo majico skupnega zmagovalca ter belo majico za najboljšega mladega kolesarja dirke.

  1. etapa:

Po pravem boju v tretji etapi na klancu, se je v četrti, ravninski etapi pričakoval dvoboj sprinterjev. Četrta etapa je bila s preko 200km tudi najdaljša na dirki. Bočni veter tokrat ni krojil dirke in večino časa je le ta minila v umirjenim tempo brez večjega stresa za Tadeja in njegovo ekipo. Dva ubežnika si večje prednosti nista privozila in bila ujeta 30km pred ciljem. Takrat so v ospredje stopile ekipe, ki so se borile za pozicije svojih sprinterjev in tempo je močno narasel z njim pa tudi nervoza. Ekipa UAE Team Emirates je Tadeja uspešno varovala pred vetrom in ga držala v ospredju, tako da je Tadej brez težav obdržal vodilno pozicijo na dirki.

  1. etapa:

Druga in hkrati tudi zadnja gorska etapa se je zaključila z 21km dolgim vzponom na Jebel Jais (1.491m), kjer je Tadej zopet lahko pričakoval napade konkurentov za skupno zmago. Napoved vetra ni obetala nič kaj mirnega dne, a na srečo ta naposled ni predstavljal večje težave za ekipo UAE team Emirates. Skupina ubežnikov si je pred zaključnim vzponom nabrala dve minuti naskoka, vendar jim to še zdaleč ni bilo zagotavljalo etapne zmage. Tempo so v zaključku narekovali tekmovalci ekipe Ineosa, ki so pripravljali teren za napad Adama Yatesa. V ospredju je dolgo vztrajal Lutsenko in kazalo je že da mu bo uspelo osvojiti etapo. Izmed favoritov je prvi, 3 km pred ciljem poizkusil Nibali. Ustvarjeno razliko je z napadom malce kasneje hitro pokril Almeida. Kmalu zatem je poizkusil tudi Yates, a mu je Tadej sledil brez težav. Kilometer pred ciljem se ja za napad odločil Vingegaard. Slednji ni bil nevaren v boju za skupno zmago na dirki, zato mu nihče od tekmovalcev ni sledil, Danec pa je na koncu celo osvojil etapno zmago. Tadej je v ciljnem šprintu z ostalimi favoriti za najvišja mesta zopet pokazal svoje mojstrstvo in etapo končal celo na drugem mestu ter si tako priboril nekaj bonifikacijskih sekund.

V zaključku je bilo na klancu precej nasprotnega vetra in v zaključku veliko napadov. Sam sem se fokusiral samo na glavnega konkurenta in sledil njegovim napadom. Uspel mi je tudi odličen šprint in tako sem ciljno črto prečkal kot drugi s čimer sem zelo zadovoljen. Do napadov konkurence na klancu prej verjetno ni prišlo zaradi močnega nasprotnega vetra. Seveda s tem dirka še ni dobljena, saj nas čakata še dve ravninski etapi, kjer se lahko zaradi morebitnega bočnega vetra še lahko naredijo velike razlike. Zaradi tega moramo ostati zbrani in se boriti še na preostalih dveh etapah je po etapi povedal Tadej.

  1. in 7.etapa:

Zadnji dve etapi sta bili ravninski in scenarij je bil bolj ali manj znan že vnaprej. Ekipa UAE Team Emirates je Tadeja držala v ospredju v izogib padcem in morebitnemu bočnemu vetru, ki bi lahko razpolovil glavnino. V obeh etapah je bilo v ospredju nekaj ubežnikov, ki pa so bili pred koncem ujeti in etapi sta se končali s klasičnim sprintom. V zadnji 7. etapi se ja na tleh znašel tudi Yates, največji Tadejev konkurent za skupno zmago, a ga je glavnina skupaj s Tadejem v duhu »fair-playa« počakala. Tadej je varno pripeljal v cilj in izpolnil zastavljen cilj: zmagati na domači Dirki po ZAE. Po dirki je Tadej povedal:

Današnje etapa ni bila prav lahko, saj je veter povzročal težave in poskrbel za precej nervozen dan. Po zaslugi ekipe sem se uspel obdržati v skupini vodilnih kolesarjev. Med etapo jo je skupil tudi Adam Yates, vendar smo se odločili da upočasnimo tempo ter mu tako omogočimo, da se nam ponovno pridruži. Dirka po ZAE je bila prvi veliki cilj moje ekipe: Zelo sem zadovoljen z osvojeno skupno zmago na »domači« dirki in ponosen na delo celotne ekipe. Z veseljem bom branil pravkar osvojeni naslov tudi na Dirki po ZAE v letu 2022. Kar se tiče kratkoročnih ciljev  pa upam da bom lahko računal na dobro pripravljenost tudi na moji naslednji dirki: Strade Bianche” je svoje misli strnil novi zmagovalec dirke po ZAE, Tadej Pogačar.

Tadej je tako na najboljši možni način odprl sezono 2021. Tokrat je bil postavljen v vlogo enega glavnih favoritov. Nosil je težko breme domače dirke in domače ekipe, a je to vlogo odlično opravil. Prikazal je odlično formo in svojo borbenost nedvomno sledil svojemu sloganu »Nikoli ne odnehaj in nikoli se ne predaj«.

Foto: BettiniPhoto