Tadej Pogačar je v slogu največjih šampionov dobil 17. etapo Dirke po Franciji. Slovenski zvezdnik je po seriji napadov na kraljevi etapi letošnjega Dirke po Franciji v samem zaključku vendarle uspel streti odpor tekmecev in se na koncu zasluženo veselil svoje prve etapne zmage v rumeni majici.

178.4 km dolga gorska etapa s tremi kategoriziranimi vzponi (2x vzpon 1.kategorije in zaključni vzpon ekstra kategorije), prva v letošnji izvedbi Dirke po Franciji z gorskim ciljem, je potekala relativno mirno. Ekipa UAE Team Emirates je vseskozi narekovala tempo glavnini, Tadejevi tekmeci za skupno zmago pa so mirovali vse do zaključnega vzpona na Col du Portet (2.215m).

Nekje na polovici zaključnega vzpona se je vodilni kolesar v skupnem seštevku odločil za silovit napad, kateremu sta uspela slediti zgolj Jonas Vingegaard in Richard Carapaz. V nadaljevanju je slovenski as še nekajkrat napadel, vendar se nikakor ni uspel otresti omenjene dvojice. Na čelu sta sodelovala in izmenično narekovala tempo zgolj Pogačar in Vingegaard, medtem ko je Carapaz v zavetrju vztrajno čakal na svojo priložnost za napad in jo dočakal 1.4km pred ciljem. Z močnim napadom sicer ni uspel streti Pogačarja, a je za seboj pustil Vingegaarda. V samem zaključku se je trojica ponovno združila in obračunala za prestižno zmago. Tadej je v zadnjih nekaj metrih še zadnjič silovito pospešil in zmagovito prečkal ciljno črto 3 sekunde pred Vingegaardom in 4 sekunde pred Carapazom.

S prestižno zmago na najtežji etapi se je Tadej še dodatno utrdil v skupnem seštevku letošnje Dirke po Franciji. Zadovoljstvo po premierni zmagi v rumeni majici vodilnega kolesarja je bilo očitno:

 “Fantastičen dan! Dobiti etapo na Dirki po Franciji v rumeni majici je nekaj, česar se ne da opisati!”

“Ekipa vsak dan trdo gara, da ostanem v rumeni majici. Trasa je bila v zadnjih dneh dobra za ubežnike, zato nismo mogli storiti česa drugega, kot braniti prednost. Danes je bila trasa bolj primerna, tako da smo lahko nadzorovali ubežnike. Fantje so opravili odlično delo” je pohvalil svojo ekipo veliki junak kraljeve etape.

Foto: Alen Milavec, BettiniPhoto