Društvo športnih novinarjev Slovenije je v Cankarjevem domu v Ljubljani podelilo nagrade najboljšemu športniku, športnici in najboljši ekipi leta v Sloveniji. V letu presežkov slovenskega športa je športnik leta prvič postal Tadej Pogačar.

Pogačar je letos drugič zapored dobil Dirko po Franciji, zmagal na dveh “spomenikih”, na olimpijskih igrah v Tokiu pa osvojil bronasto medaljo na cestni dirki. Osvojil je tudi vrsto enotedenskih dirk in z rekordnih številom točk zasedel prvo mesto na jakostni lestvici mednarodne kolesarske zveze. Tretje leto zapored je najboljši športnik v Sloveniji kolesar, potem ko je prej dvakrat zapored zmagal Primož Roglič, ki je v letošnjem glasovanju osvojil drugo mesto. Na tretje mesto pa so športni novinarji postavili košarkarskega superzvezdnika Luko Dončića.

Rezultati glasovanja za slovenskega športnika leta 2021:

  1. Tadej Pogačar 262 glasov
  2. Primož Roglič 218 glasov
  3. Luka Dončić 97 glasov

Tadej se trenutno že mudi na treningih in pripravah na novo sezono, zato sta nagrado prevzela njegova starša, Marjeta in Mirko Pogačar. Tadej se je na kratko oglasil preko videopovezave in v zahvali takole strnil svoje misli:

To je res prestižna nagrada, sploh po takem letu, kot je bilo letošnje, se ta nagrada, ki jo prejmeš v svoji državi, zdi kot pika na i. Res sem izredno vesel za ta naziv.

Seveda mi je žal ker ne morem biti z vami. Rad bi se lepo oblekel in šel na takšen slovesen dogodek, žal pa so mi v ekipi odsvetovali udeležbo na dogodkih, ker čez dva dneva odhajamo na trening kamp v Madonno di Campiglio in bi bilo nespametno, če bi se kje okužil. Lepo bi bilo osebno prejeti nagrado, a situacija je pač takšna, kot je.

Obrazložitev DŠNS: Tadej Pogačar je tako pomemben mož v svetu kolesarstva, da ima pri ekipi UAE pogodbo vse do leta 2027. Lahko razumemo njegove šefe: nikamor ne želijo spustiti kolesarja, ki je letos dobil Dirko po Franciji, dve prestižni klasiki – Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji – ter kot prvi Slovenec osvojil še olimpijsko medaljo v kolesarstvu. Posebej prepričljiv je bil na dirki Tour de France. Tekmece je zlomil do prvega prostega dneva, samostojne vožnje po klancih v zahtevnih vremenskih razmerah so navdušile kolesarski svet. V rumeni majici je že drugič pripeljal v Pariz; mnogi menijo, da lahko popravi rekord petih skupnih zmag na dirki vseh dirk. Veseli smo, da je pomemben del priprav na Tour opravil tudi s prepričljivo zmago na dirki Po Sloveniji. Brez kančka dvoma je trenutno najboljši kolesar na svetu.

Foto : Alen Milavec