Danes se je Tadej pomeril z najboljšimi kolesarji sveta na enem izmed petih monumentov, belgijski klasiki Liege-Bastogne-Liege. Na 257-kilometerski preizkušnji, po ozkih in zavitih belgijskih ulicah, polnih krajših strmih klancev, se je na začetku izoblikoval beg devetih kolesarjev, med katerimi je najdlje zdržal Michael Schar iz ekipe CCC. Ujeli so ga šele 37 kilometrov pred ciljem, kjer se je prava dirka šele začela. Po ujetju ubežnikov so se vrstili napadi, v katere pa se Tadej po pametni presoji ni podal in je tako hranil energijo za zaključne odločilne trenutke. Nobeden od napadov ni uspel, se je pa glavnina precej razredčila zaradi povečanega tempa. Odločilni napad se je zgodil na zadnjem kategoriziranem klancu, ki je dolg samo 1,3 kilometra, je pa zelo strm ( do 13% in več). Tempo je narekoval Rogličev moštveni kolega Tom Dumoulin, nato pa se je za napad odločil svetovni prvak Julian Alaphilippe. Sledilo mu je lahko samo pet kolesarjev, med katerimi pa sta bila tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič. Do cilja so delovali dokaj složno, z nekaj vmesnimi napadi, toda prav nobeden od teh ni bil uspešen.

V ozadju je večino dela pri lovljenju prve četverice opravil Mathieu Van Der Poel, vendar mu ubežnikov ni uspelo ujeti. Se je pa iz te skupine izstrelil Matej Mohorič, ki se je prebil do ubežne četverice. Tako je bilo v prvi skupinici pet kolesarjev, od tega trije Slovenci. Mohorič je prvi poskusil z napadom. To mu žal ni uspelo, saj se je Alaphilippe takoj priključil zraven, in po nekaj sekundah že začel svoj šprint. Tadej in Primož sta imela odlično pozicijo. V hektičnem šprintu je Francoz skoraj podrl Marca Hirschija, ki je nato trčil s Tadejem. Na srečo so se vsi obdržali na kolesu. Alaphilippe je na črti že dvignil roke, ko ga je po njegovi desni prehitel Primož, ki je tako osvojil to prestižno dirko. Tadej je bil v šprintu sicer četrti, vendar so Alaphilippa zaradi nepravilnega šprinta kaznovali in ga postavili na zadnje mesto v skupini. Tadej je tako osvojil odlično tretje mesto na svojem drugem nastopu na tej dirki. Mohorič je na koncu dosegel odlično četrto mesto. Lahko rečemo, da je bil to izjemen dan za slovensko kolesarstvo s kar tremi kolesarji na najvišjih štirih mestih.

Tadej je po dirki povedal:

Ko smo se vozili po ciljni ravnini, sem bil v dobrem položaju in sem si rekel, »gremo na zmago«. Sprint je potekal kaotično in v nekem trenutku sem že mislil, da bom padel, vendar mi je uspelo ostati na kolesu in ujeti stopničke. Lani sem tukaj dirkal prvič in končal na 18. mestu. Iz te dirke sem izšel z novo izkušnjo. Biti tukaj leto pozneje in dirkati z vodilnimi je odličen občutek. V prihodnosti se želim vrniti in se spet boriti za najvišja mesta.

Foto: BettiniPhoto©2020