Sobotno etapo 107. Dirke po Franciji si bo zapomnil cel svet po neverjetnem podvigu našega mladega Tadeja Pogačarja. Predstava kot je praktično v kolesarstvu še ni bilo. Tadej je sobotno vožnjo na čas začel v podrejenem položaju na drugem mestu kot zasledovalec Primoža Rogliča. Po tihem je vsakdo pričakoval ubranitev in končno zmago Primoža, pa vendarle je bil tu Tadej s svojo odločnostjo in močjo, ki ga je vodila že skozi celotno Dirko po Franciji in mu danes prinesla že tretjo etapno zmago na letošnji dirki in vodstvo v skupnem seštevku Dirke po Franciji in praktično že tudi končno zmago! Kako se veseli cela Slovenija in mi s Tadejem. Dan je bil nepopisen. Že iz štarta se je videlo da ima Tadej prestavo več v nogah, ko je dodajal in dodajal ter si nabiral prednost. Pod vzpon je prišel v idealnem času in na njegovem najljubšem terenu dokončno strl vso konkurenco. Konkurenti, vključno s Primožem so bili nemočni in tako je zasluženo Tadeju pripadla tudi končna zmaga Dirke po Franciji.

Tadej je po etapi povedal: »To so sanje, še vedno ne morem dojeti kar mi je uspelo. Vse je šlo popolno, noge so bile močne. Zahvaljujem se svoji ekipi, poznal sem vsak meter današnje proge in vse od začetka sem na polno napadal, vedel sem, kje lahko pospešujem. Sanje so se mi uresničile.«

Pred kolesarji je sicer še zadnja etapa, 21. po vrsti, do Pariza, kjer bo cilj na Elizejskih poljanah, ki sicer šteje za bolj revialno etapo. Tadeju je uspel res neverjeten podvig, ki bo odmeval še stoletja. Po letu 1904 bo Tadej postal najmlajši zmagovalec Dirke po Franciji. Prvi po najboljšem kolesarju vseh časov Eddyju Merckxu iz leta 1969, ki je uspel osvojiti vse majice na dirki vseh dirk. Tadeju čestitamo iz srca in mu želimo, da v nedeljski etapi uživa kolikor se da, vse navijače pa vabimo k čim bolj množičnemu spodbujanju slovenskih kolesarjev.

Foto: BettiniPhoto©2020