Ekipa UAE Team Emirates je bila na 100. izvedbi dirke Tre Valli Varesine, kjer so se kolesarji pomerili na 196,7km dolgi trasi od Bursto Arsizia do Varese, zelo aktivni že od samega začetka.

Ko so kolesarji vstopili v drugo uro dirke, je Tadej skupaj s Timom Wellenson že 120km pred ciljem izvedel napad in izničil majhno prednost ubežne skupine ter prevzel vodstvo na dirki. Kmalu zatem se je Formolo, skupaj s štirimi drugimi kolesarji pridružil slovenskemu moštvenemu kolegu ter tako izoblikoval vodilno skupino, ki je vztrajala na čelu zadnjih 90km dirke. Dirko je zaznamovalo deževno vreme, ki Tadeju sicer ustreza, vendar se je težava pojavila drugje. Pogačarju se je v ključnem delu dirke predrla zračnica, zaradi česar je izgubil stik z vodilnimi in padel v glavnino, ki je vozila okoli pol minute za vodilno skupino. Tadej je v glavnini skupaj z moštvenim kolegom Marcom Hirchijem nadzoroval tempo skrbel, da se razlika do Formola v ospredju ni zmanjševala. Za zmago sta se v ciljnem šprintu udarila Davide Formolo (UAE Team Emirates) in Alessandro De Marchi (Israel Start-Up Nation). Zmage se je na koncu veselil slednji. Za njima je v cilj prišla tudi zasledovalna skupina, v kateri je Tadej Pogačar v zaključnem sprintu opravil s tekmeci in se zavihtel na zmagovalni oder.

Vedeli smo, da bo to težka dirka, zato smo želeli takoj prevzeti vajeti dirke v svoje roke. Napadel sem zgodaj in skupaj z Davidejem sva dobro sodelovala. Po nesrečnem predrtju zračnice se mi ​​je uspelo prebiti v skupino zasledovalcev, kjer smo začeli ščititi Formola, ki je bil v vodstvu. Na koncu smo domov odnesli drugo in tretje mesto, s čimer smo lahko zadovoljni. Danes sem imel dobre noge in dobil potrditev, da sem v dobri formi. Po olimpijskih igrah je bilo treba priti k sebi po vseh naporih in zdaj mislim, da sem spet v dobri formi” je dejal Pogačar.

Foto: BettiniPhoto