Tadej Pogačar je vnovič zablestel v vsem svojem sijaju in ubranil zmago na dirki vseh dirk. V veliki meri je uspel ponoviti uspeh iz leta 2020, saj je tudi tokrat slavil 3 etapne zmage in osvojil kar 3 zmagovalne majice. Z drugim zaporednim zmagoslavjem je postal najmlajši dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji v 118-letni zgodovini te najznamenitejše kolesarske dirke na svetu.

Tadej Pogačar je spisal novo poglavje pravljice slovenskega kolesarstva. Za razliko od lani, ko si je rumeno majico nadel po zgodovinskem preobratu na zadnji tekmovalni dan, je bila letos zgodba precej drugačna. Nesporni kapetan ekipe UAE Team Emirates je imel letošnjo dirko v veliki meri pod kontrolo že po 8. etapi, ko si je z epskim napadom v dežju čez prelaza Romme in Colombiere ustvaril ogromno prednost pred konkurenti za skupno zmago. Pogačar si je takrat nadel rumeno majico vodilnega in je nikoli več ni spustil iz svojih rok.

Svojo dobro pripravljenost je nakazal že na samem začetku s suvereno zmago v vožnji na čas 5. etape Dirke po Franciji. Prevlado na dirki je kronal z dvema zaporednima zmagama v gorski 17. in 18. etapi dirke, s katerima je vnovič osvojil naziv “kralj gora”.

V 108. izvedbi dirke po Franciji je Pogačar ponovil uspeh od lani in se veselil 3 etapnih zmag ter hkrati osvojil še 3 zmagovalne majice:

  • Rumena – skupni zmagovalec
  • Pikčasta – najboljši hribolazec / “kralj gora”
  • Bela – najboljši mladi kolesar

V boju za skupno zmago je deklasiral celotno konkurenco, saj je najbližjega tekmeca na koncu ugnal za več kot 5 minut, zato hvalnic na njegov račun ni primanjkovalo. Z drugim zaporednim zmagoslavjem je postal najmlajši dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji v 118-letni zgodovini te dirke. Dosežek, s katerim je na dobri poti, da se vpiše v zgodovino kolesarstva kot eden najuspešnejših posameznikov tega športa.

Po slovesnosti je zmagovalec nagovoril vse navzoče na Elizejskih poljanah in drugod po svetu z naslednjimi besedami:

“Lani bi si moral napisati govor ob svoji prvi zmagi na Touru, a si ga nisem, ker nisem vedel, kako naj se ga lotim. Zato bom tudi letos govoril iz srca,”

“Resnično hvala vsem, ki ste nas tri tedne podpirali. Hvala francoskemu občinstvu, vsem kolesarskim navdušencem z vsega sveta. Bila je izjemna dirka na osupljivi letošnji trasi Toura,”

“Vrnil sem se z izjemno ekipo UAE Emirates. Hvala, fantje! Najlepša hvala. Ne morem opisati, kako sem vesel, da sem del te družine. Ob vas se mi topi srce. Ves čas, vse leto ste se z menoj pripravljali na Tour. Izredno vesel in ponosen, da sem del te ekipe in tega potovanja. Ne, ne bom jokal,”

“Ne smem pozabiti na svojo družino, ki mi stoji ob strani. Hvala mojemu dekletu, mojim prijateljem. Upam, da sem povedal dovolj. Resnično sem presrečen. Hvala vsem.”

Foto: BettiniPhoto