Za nami je težko pričakovana kolesarska nedelja. Po razočaranju v sredo, ko Tadej Pogačar in njegova ekipa UAE Team Emirates zaradi dveh lažnih pozitivnih testih ni smela nastopiti na Valonski puščici, je bila na sporedu najstarejša ardenska klasika Liège-Bastogne-Liège ali La Doyenne (Stara gospa), kot ji tudi pravijo. Ta dirka je tudi Tadeju ena najljubših in na kateri je že lani ob svojem krstnem nastopu stopil na zmagovalni oder. Lansko leto je po drami v zaključnem šprintu, kjer je peterico kolesarjev Julian Alaphilippe skoraj spravil na tla, osvojil izjemno tretje mesto.

Tokratna že 107. izvedba dirke (prva je bila davnega leta 1892) nas je v nedeljo 25. aprila prikovala pred TV zaslone in imeli smo kaj za videti. Ko se je v glavnini, 67 kilometrov do cilja, dogajanje začelo razplamtevati nam je nekoliko zastal dih, saj je imel Tadej defekt in ker je tokrat vozil kolo z disk zavorami je menjava obročnika trajala malo dlje kot po navadi. K sreči se je Tadej uspel priključiti glavnini še pred zaključnimi napadi.

Dirka je je začela na polno na vzponu La Redoute slabih 30 kilometrov pred ciljem, kjer so tempo glavnine močno navili kolesarji Ineosa. Tadej je bil na to dobro pripravljen in se je pozicioniral takoj za njimi. Številni favoriti pa so se že tu znašli v težavah, saj se je glavnina začela trgati. V naslednjih kilometrih smo bili priča pravemu dirkanju vseh glavnih akterjev brez nadzorovanja s svojimi pomočniki. Tadej je bil vselej zraven in na pravem mestu.

Do odločilne selekcije je prišlo 14 km pred ciljem na zadnjem vzponu dneva na Cote de la Roche. Tu je najprej močno pospešil Tadejev pomočnik Davide Formolo in naredil veliko selekcijo. Nato je napadel še Michael Woods in z njim se je v ospredju odpeljala le četverica kolesarjev. Skupaj s Tadejem in Woodsom še Julian Alaphilippe, Alejandro Valverde in David Gaudu.

Skupaj so nadaljevali v močnem tempu in nihče več jih ni uspel ujeti. Slaba 2 km pred ciljem se je začelo taktiziranje in pozicioniranje za ciljni šprint. Tadej se je zalepil na kolo Alaphilippa. Prvi je začel sprint veteran Valverde, a za njim je v zaključnih 150m močno pospešil prav Alaphilippe in za njim Tadej. Najprej v zavetrju v lažjem prenosu, zadnjih 80 m pa na vso moč v spektakularnem slogu mimo Francoza do svoje prve zmage na enodnevnih dirkah!  Premierna zmaga ima še toliko večjo težo, saj je bila dosežena na najstarejšem in najbolj prestižnem kolesarskem spomeniku.

S to zmago je Tadej pokazal svoj velik kolesarski potencial tudi za težke enodnevne dirke. Dokazal je, da ima kljub svoji mladosti in odlični regeneraciji tudi izredno vzdržljivost, saj je imel po skoraj sedmih urah dirkanja v nogah največ dinamita, zaradi česar je uspel v zaključku ugnati tudi največje kolesarske mojstre enodnevnih dirk.

Po dirki je Tadej takole strnil svoje misli:

“Res neverjetno. Zadnjih 10 km sem vedel, da če delamo vsi skupaj, bomo prišli sami v zadnji km in nihče ne bo skušal napadati, ker je po 250 km težko napadati. Sem imel kar motivacijo in zaupanje vase, da bom lahko šprintal. Počutil sem se res dobro in imel sem tudi dobre noge. Postavil sem se za Alaphilippa, svetovnega prvaka. Vedel sem, da letos ne bo hotel ponoviti napake od lani, tako da sem bil kar prepričan, da je on pravi, za katerega se moram postaviti, in na koncu sem imel kar malo sreče, da je začel zgodaj, in na koncu sem ga uspel prehiteti.”

“Sem brez besed. Res imam rad to dirko. Da sem zmagal tukaj proti takšnim kolesarskim imenom … neverjetno. Trenutno živim kolesarske sanje.”

Foto: BettiniPhoto