Tadej Pogačar je z odlično odpeljanim kronometrom v zadnji etapi ubranil skupno vodstvo in postal novi zmagovalec “dirke dveh morij”. Osvojil je modro majico zmagovalca dirke, belo majico najboljšega mladega kolesarja ter zeleno majico za najboljšega kolesarja v točkovanju gorskih ciljev – t.i. “kralj gora”.

Pot do zmage je tlakoval tudi v težki 5. etapi, ki jo je dodatno otežilo še hladno deževno vreme. Dirka se je začela »lomiti« že 60km pred ciljem, ko v ospredju ostali samo še najboljši. Odlično podporo je Tadeju nudila ekipa, predvsem Davide Formolo, ki je v zadnjih 50km kot edini pomočnik narekoval oster tempo s katerim je preprečeval napade nasprotnikov. 17km pred ciljem pa je Tadej vzel zadevo v svoje roke in močno pospešil do te mere, da mu nihče več ni mogel slediti. Hitro se je približeval vodilnemu na dirki in ga v zaključku etape skorajda ujel. Etapo je končal na odličnem 2. mestu samo 10 sekund za zmagovalcem Van der Poel-om in povečal svojo prednost pred najnevarnejšim zasledovalcem Wout Van Aert-om za dodatnih 39 sekund.

Ko sem videl, da Wout van Aert trpi, sem skušal nabrati čim več prednosti v skupnem seštevku, a nikakor si nisem mislil, da se bom tako približal Van der Poelu. Vse čestitke Mathieu-u, ki je vnovič odpeljal odlično, saj ni lahko biti toliko časa sam v ospredju v takem vremenu. Prednost pred Van Aert-om je zagotovo veliko bolj udobna kot je bila danes zjutraj. Zadovoljen bi bil, če bom lahko kronometer začel s tako prednostjo, vendar nič še ni odločeno.” je povedal Tadej po izjemni predstavi v 5. etapi.

Šesta etapa je minila precej bolj umirjeno in ni prinesla sprememb med vodilnimi na dirki. Tadeju je celotno etapo preživel v zavetju svoje ekipe UAE Team Emirates, ki ga je varno pripeljala do cilja. Po prečkanju ciljne črte in vseh medijskih obveznosti se je Tadej že posvetil zadnji etapi na dirki – vožnji na čas. Iz štartne klančine se je pognal kot zadnji in tako imel pregled in nadzor nad vmesnimi časi vseh konkurentov. Kratek in povsem ravninski kronometer je odpeljal odlično in samo še potrdil svoj primat na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja.

“Današnji kronometer je bil res na moč – hiter in kratek. Zame je bil to res dober dan. Po takem težkem tednu sem se še vedno dobro počutil. Razmišljal sem o tem, da pridem mirno do cilja, obenem sem se želel tudi preizkusiti, koliko še dajo noge. Mislim, da sem teh dobrih 11 minut pravilno razporedil moči in sem odpeljal res zame dober kronometer. Za prihodnost je to čisto super. 

Skušal sem zadržati formo iz Dirke po ZAE, a v vmesnem času nisem kaj dosti treniral, saj sem nastopil na težki dirki Strade Bianche. Vseeno se zdi, da je forma še vedno tu. Zdaj se moram v prihodnih nekaj dneh res spočiti in nato na novo začeti sezono pred Baskijo.

Mislim, da smo lahko presrečni, da nam je Slovencem končno uspel preboj med najboljše, kjer vedno znova dokazujemo česar smo sposobni. Včasih smo že imeli dobre kolesarje, ampak je vedno nekaj zmanjkalo za piko na i. Mislim, da so lahko vsi navijači doma izredno veseli za to, kar se zdaj dogaja v svetu kolesarstva.

Sam grem z dirke na dirko. Ne razmišljam, kaj je bilo prej in kaj bo potem. Do zdaj se mi je vse nekako poklopilo kot sem si želel. Upam, da se bom tudi na naslednjih dirkah dobro znašel in kolesaril po svojih najboljših močeh.” je strnil svoje misli Tadej po zmagoslavju na dirki dveh morij.

Foto: BettiniPhoto