Samo štiri dni je minilo od nastopa na enodnevni klasiki Strade Bianche, že je Tadej odpotoval na enotedensko preizkušnjo od Tirenskega do Jadranskega morja.

Prvič se podajam na Tirreno-Adriatico in tega se zelo veselim. Dirka ima malo vsega: vzpenjanja, ravnine in zaključno vožnjo na čas, zato se bomo borili za vsako etapo. Sam se bom trudil v skupni razvrstitvi, hkrati pa bomo napadali tudi šprinterske zmage. Upam, da lahko nadaljujemo dobro delo z UAE Toura“ je pred dirko povedal Tadej.

Prva etapa je bila ravninska in namenjena sprinterjem. Etapa se je končala s skupinskim sprintom, Tadej pa je v cilj pripeljal varno skrit v glavnini. Tretje mesto je v etapi osvojil Tadejev sotekmovalec Fernando Gaviria.

Druga etapa je že postregla z bolj razgibano progo predvsem v drugi polovici. Zaključek pa je bil v kratek a položen klanec. Ubežniki so bili 30km pred ciljem ujeti in takrat se je začelo pravo dirkanje. Takoj so »skočili« in se odpeljali v beg nevarni tekmeci Tadeja  v skupnem seštevku (Yates, Landa, Almeida), a v ozadju so vse pod kontrolo imeli kolesarji ekipe UAE in Jumbo Visme. Na zadnjem položnem klancu se je njihova prednost topila in v samem zaključku dirke so bili tudi ujeti. Tadej se je v ciljnem šprintu položnega klanca odlično znašel in zasedel četrto mesto. V skupnem seštevku pa je že prišel med Top 10.

Tretja etapa je bila z 219km po dolžini najdaljša. V prvem delu je bilo nekaj več vzpenjanja zaključek pa je bil bolj »tehnični«. Ekipa Jumbo Visma je vodila glavnino in nadzorovala razliko do ubežnikov, ki so bili 10km pred ciljem ujeti. V zaključku rahlo navzgor je sprint močno razpotegnjene skupine dobil Mathieu van der Poel, Tadej pa je zopet končal med prvo deseterico.

V soboto je bila na sporedu kraljevska četrta etapa. Izrazito gorska etapa je bila seveda tudi najtežja po profilu. Večino klanca je bilo v drugi polovici dirke. Na začetku si je skupina šestih ubežnikov privozila že skoraj 8 minut prednosti. V lovljenju in narekovanju tempa je veliko pripomogla tudi Tadejeva ekipa UAE Team Emirates, saj so se zavedali, da ima Tadej na takšni trasi možnosti za etapno zmago. Prednost ubežne skupine se je po zaslugi višjega tempa glavne skupine pod taktirko UAE Emirates vztrajno topila in 11km pred ciljem znašala le še 3 minute. Zaključni, skoraj 15km dolg vzpon na Prati di Tivo je predstavljal težko oviro tako za ubežnike kot za glavne akterje dirke. Vedelo se je, da bo to prelomni dan dirke, ki bi že lahko napovedal končnega zmagovalca. 7km pred ciljem je prvi z napadom iz glavnine poizkušal Geraint Thomas. Prvi se je za njim, 6km do cilja, pognal Tadej in ga kmalu ujel ter nadaljeval v svojem ritmu vse do cilja. Še najbolj se mu je približal Yates, a etapna zmaga in skupno vodstvo na dirki je šlo v roke Tadeju. Res izjemna predstava in solo vožnja na zaključnem vzponu, kjer je Tadej s časom 36minut in 6 sekund za več kot 2 minuti izboljšal rekord vzpona na Prati di Tivo, Chrisa Frooma iz leta 2013. Tadej je poleg etapne zmage prevzel tudi modro majico vodilnega na dirki, zeleno majico najboljšega po točkah in belo za najboljšega mladega kolesarja na dirki.

Po etapi je Tadej takole strnil svoje misli:

Poizkusil sem z napadom, saj sem želel ostati sam in nadaljevati v svojem ritmu. Ko sem opazil, da imam lepo prednost pred zasledovalci sem se priganjal, da bi obdržal pridobljeno razliko. Vedel sem tudi, da se Yates približuje, zato sem moral za zmago iztisniti vse iz sebe.

V skupni razvrstitvi je vsaka sekunda zelo dragocena. Jutri nas čaka težka etapna preizkušnja, zadnji dan pa še kronometer, zato pričakujem tesen boj za skupno zmago na dirki.

Do konca so še tri etape vključno z zaključnim 10km ravninskih kronometrom.

Foto: BettiniPhoto